Jump to content


Dragi forumaši,

TOYOTA club Serbia forum će ostati aktivan i funkcionalan do daljnjeg.
Forum će raditi normalno bez ikakvih prekida u kontinuitetu.

Dobrodošli na forum!

P.S.
Nakon registracije, napravite novu temu u sobi Parking kako bi ste se predstavili. Tada otključavate pristup svim ostalim sobama i temama foruma.

Photo

Toyota ulaže milijardu dolara za istraživanje veštačke inteligencije

toyota tojota veštačka vestacka inteligencija robot robotika

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Mr Nebojša

Mr Nebojša

    TcS Team

  • Validating
  • PipPipPip
  • 2981 posts
  • LocationČačak
  • GT86 & Celica GT4

Posted 07 November 2015 - 21:36

Toyota ulaže milijardu dolara za istraživanje veštačke inteligencije
7 Nov, 2015
 
 
 
 
120817-toyota%20r.jpg
 

Kako piše Beta, kompanija Tojota ulaže milijardu dolara u kompaniju u Silicijumskoj dolini za razvoj veštačke inteligencije i robotike, kako bi unapredila istraživanja tehnologije koja omogućava samonavodeća vozila, ali i pomogla ljudima u svakodnevnim aktivnostima.

 

Predsednik Tojote Akio Tojoda rekao je u petak da će istraživački centar kompanije s 200 zaposlenih blizu univerziteta Stanford početi da radi u januaru, dok će kasnije biti otvorene i kancelarije te firme blizu univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) u Masačusetsu.

 

Ova investicija, planirana za narednih pet godina, dolazi pored 50 miliona dolara koje je japanska kompanija ranije najavila za istraživanja veštačke inteligencije na Stanfordu i MIT-u.

Tojota je saopštila da je zainteresovana za istraživanja i mimo samonavodećih vozila, na kojima neke automobilske kompanije intenzivno rade, već i za veštačku inteligenciju koja bi mogla biti korišćena u svakodnevnom životu.

 

Kompanija je već predstavila robot nalik Artu-Dituu (R2-D2) koji treba da pomaže starijim, bolesnim i ljudima u kolicima. Takođe je predstavila i čovekolikog robota namenjen zabavi koji može razgovarati i svirati muzičke instrumente.

 

Stručnjak za robotiku Džil Prat predstavljen je u Tokiju kao šef nove organizacije Tojotinog instituta za istraživanje. Pre nego što je počeo da radi kao Tojotin tehnički savetnik, bio je menadžer u agenciji američke vojske za odbrambena napredna istraživanja.

 

Prat je rekao da je cilj Tojote da robotima pomogne starijima, omogući vozila koja neće imati udese i koristiti veštačku inteligenciju da svim ljudima omogući da voze.

Tojota je najavila da će zaposliti istraživače i inženjere, a privlačenje talentovanih stručnjaka biće od ključnog značaja pošto pored Dženeral motorsa, Tesle i Nisana na samonavodećim vozilima rade i Gugl, Epl i Uber.

 

 

 

 

Izvor: Beta.rsAlso tagged with one or more of these keywords: toyota, tojota, veštačka, vestacka, inteligencija, robot, robotika

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users