Jump to content


Dragi forumaši,

TOYOTA club Serbia forum će ostati aktivan i funkcionalan do daljnjeg.
Forum će raditi normalno bez ikakvih prekida u kontinuitetu.

Dobrodošli na forum!

P.S.
Nakon registracije, napravite novu temu u sobi Parking kako bi ste se predstavili. Tada otključavate pristup svim ostalim sobama i temama foruma.

Photo

Mitsubishi varao na testu potrošnje goriva


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 MikSa

MikSa

    Advanced Member

  • Učlanjen
  • PipPipPip
  • 2168 posts
  • LocationZvezdara
  • TOYOTA COROLLA GTI AE92 4AGE REDTOP SMALLPORT

Posted 23 April 2016 - 22:12

Mitsubishi, Japanski proizvođač automobila priznao je da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600.000 vozila, samo dan pošto su takve spekulacije uzrokovale sunovrat vrednosti akcija ove kompanije.

mitsubishi-lancer-evolution-x-jan-2016.j

Iz kompanije su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu (takozvanih “kei” modela) i da će pokrenuti istragu u vezi sa vozilima prodatih u inostranstvu, prenosi agencija Frans pres.

“Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila niža potrošnje goriva od stvarne”, izjavio je predsednik Mitsubishija, Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

“Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema”, kazao je Ajkava.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, proizvedenih od 2013. godine, među kojima su modeli eK Wagon i eK Space, ali i vozila Dayz i Dayz Roox , koje Mitsubishi izrađuje za Nissan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nissanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima. Akcije Mitsubishija su u sredu pale za 15,6 odsto, na 733 jena, a reč je najvećem dnevnom padu deonica ove kompanije od 2004. godine, ocenjuje njujorška agencija Blumberg.

Ovo otkriće dolazi u svetlu dizel skandala koji je pogodio Volkswagen u septembru 2015. godine, nakon čega je ova kompanija priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

http://www.automobil...trosnje-goriva/


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users